Erbo-dis-amourous
Coronilla scorpioides
Fabaceae Leguminosae
Àutri noum : Touroun, Amarello, Amarum, Mïoun-Mïeto.
Noms en français : Queue-de-scorpion, Coronille queue-de-scorpion.
Descripcioun :L'erbo-dis-amourous es uno planto verdalo de l'an que trachis dins li relarg roucaious e li garrigo. Se recounèis à sis gròssis estipulo redouno óupousado à la fueio (ço qu'a bessai douna lou noum de la planto), e à si dòusso acabado pèr uno meno de crouchet (ço qu'a douna lou noum latin).
Usanço :L'erbo-dis-amourous èi pas couneigudo pèr èstre manjadisso. Sèmblo vertuouso pèr ana caga, pissa e pèr, peréu, d'ùni proublèmo de couor. Se pòu faire uno tenchuro bluio emé li fueio reboulido. S.J. Honnorat, dins soun diciounàri, esplico qu'amarun vèn que douno aquéu goust à la farino e au pan.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Coronilla
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Ordre : Fabales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Tepiero seco
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Coronilla scorpioides (L.) W.D.J.Koch, 1837
Pese
Pisum sativum subsp. sativum
Fabaceae Leguminosae
Nom en français : Pois cultivé.
Descripcioun :Lou pese es uno planto cultivado bèn couneigudo pèr aquéli qu'an un ouort. Li meno cultivado fan de flour blanco o roso e souvènti-fes soumbro pu que lis estipulo e li vediho de la fueio. La subsp. biflorum, meno fèro procho e àvi dóu pese cultiva, se n'en destrìo qu'a li pecou di flour dous cop mai grand que l'estipulo, e de grano à cresto mai longo (> 2mm). Coumpara emé lou pese-de-champ.
Usanço :De segur lou pese èi bon à manja de proun de biais.
Port : Grando erbo
Taio : 0,3 à 1 (2) m
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Pisum
Famiho : Fabaceae
Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Pisum sativum subsp. sativum L., 1753